Energiekern
Energiekern met functies

Energiekern

Van Wijnen

Voor het renoveren en verduurzamen van bestaande woningen ontwikkelde Van Wijnen een concept waarbij een hele nieuwe installatie buiten de woning wordt geplaatst. Als onderdeel van een nieuwe ‘schil’ van geïsoleerde gevels en daken komt de energiekern bij de voordeur te staan, met daarin pre-fab gemonteerde installaties voor verwarmen en ventileren. Wij leverden het concept-ontwerp met de karakteristieke afgeronde vorm. Om het concept aantrekkelijker te maken voor bewoners voegden we extra functies toe, o.a. een brievenbus, pakketbox, buitenverlichting en oplaadpunt.

Na de oplevering van een eerste prototype dat door Dynteq werd uitgewerkt vroeg Van Wijnen ons om voor de serieproductie de engineering te doen. Daarbij lukte het ons om de buitenmaten van de energiebox met ca. 15% te verminderen en het aantal onderdelen te beperken. Van de energiekern zijn enkele honderden exemplaren geproduceerd.

De energiekern is een belangrijk onderdeel voor het verduurzamen van bestaande woningen tot ‘0-op-de-meter’. Hierbij wordt de isolatie van een woning sterk verbeterd, worden PV-cellen op een dakvlak geplaatst en worden verwarming, warm tapwater en ventilatie verzorgd door een nieuwe, energiezuinige installatie. Deze nieuwe installatie, de omvormer voor de PV-cellen en de toegevoegde functies voor bewoners zijn opgenomen in de energiekern.

Voor de Energiekern kregen we in 2014 een GIO (Goed Industrieel Ontwerp) award.